3 март и 8 март

ЛЕСКОВАЦ – градът на Сръбската скара и фестивалът „Рощилиада”

Маршрут:

Хранене:

Продължителност:

Транспорт:

Дати:

Цена от:

Принтирай
ЛЕСКОВАЦ – градът на Сръбската скара и фестивалът „Рощилиада”
Маршрут: Пирот, Бабушница, Лесковац, Враня, манастир Прохор Пчински, Старо Нагоричане, Осоговски манастир,
Продължителност на пътуването: 2 дни/ 1 нощувка
Включен пансион: 1 закуска, 1 вечеря

Дати на отпътуване: 03.03-05.03.2018;28.04–29.04.2018; 05.05–06.05.2018; 26.05–27.05.2018;
Дати на отпътуване за РОЩИЛИАДА 2018: 29.08 – 30.08.2018; 01.09 – 02.09.2018


1 ДЕН /СОФИЯ - ПИРОТ – ЛЕСКОВАЦ - ВРАНЯ - ЛЕСКОВАЦ/
Отпътуване от София в 07.00 часа от паркинга на стадион “В.Левски”. Пътуване по маршрут: София – Калотина – Пирот. Кратка спирка в Пирот. Продължаваме към Лесковац по маршрут – Пирот – Бабушница - Лесковац. Настаняване в хотел. Свободно време. Следобяд отпътуване за Враня - най-южният град на Република Сърбия. Посещение на най-значимите забележителности на града: съборната църква Св. Троица, Пашини конаци, символа на града “Бели мост”, манастирът „Св. Николай” и крепостта Марково кале. Преданието свързва разрушената крепост с името на големия герой в поезията – Марко Кральевичи известен още у нас като Крали Марко. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

2 ДЕН /ЛЕСКОВАЦ – ПЧИНСКИ МАНАСТИР – СТАРО НАГОРИЧАНЕ – ОСОГОВСКИ МАНАСТИР/
Закуска. Свободно време в Лесковац. Отпътуване за манастира Св.Прохор Пчински. Прохор Пчински е български отшелник и светец, един от първите последователи на свети Иван Рилски. Той прекарва дълги години като отшелник в пещера край Старо Нагоричане. Традицията свързва свети Прохор Пчински с византийския дук Диоген, по-късно византийски император под името Роман IV Диоген. Според легендата бъдещият император бил на лов в района на пещерата на светеца. Прохор Пчински предсказва на дук Диоген, че ще стане император и го моли тогава да си спомни за него. По-късно, поради заплахата от нападение, Прохор се премества в планината Козяк над река Пчиня. Когато светецът починал местните открили мощите му и изградили църква на река Пчиня. Според житието на Свети Прохор Пчински, манастирът е основан в негова чест от византийския император Роман IV Диоген (1068 - 1071), тъй като светецът му предрекъл, че ще получи императорската корона. Обновен е от крал Стефан II Милутин, а през 1489 година църквата му е зографисана наново. Посещение на манастира. Продължаваме към Старо Нагоричане. Тук се намира църквата Св. Георги, единственото останало доказателсто за съществувалия някога православен манастир. Построен е от император Роман IV Диоген около 1070 година с намерението там да бъде погребан Прохор Пчински. В църквата се намира гроба на Михаил III Шишман, ранен в боя при Велбъдж и починал в следствие от получените рани при падането си от коня. Доказателство за това е надгробния надпис „царь м“. Отпътуване за Осоговския манастир. Посещение на манастира - част от българското историческо наследство намиращо се в днешна Македония. В житието на Свети Йоаким Осоговски се посочва, че по времето на византийския император Мануил Комнин свещеникът Теодор от Овче Поле, с монашеско име Теофан е основал манастира и погребал в манастирската църква мощите на светеца. Манастирът се споменава за пръв път по времето на българския цар Калоян (1196-1207). В Карловецкия летопис (от ок. 1505 г.) се споменава, че сръбският крал Стефан II Милутин (1282-1321) е изградил църква, посветена на Свети Йоаким Осоговски. В 1330 г. сръбският крал Стефан Дечански(1321-1331) спира в манастира преди битката при Велбъжд (Кюстендил). Турският султан Мехмед II (1444-1446 и 1451-1481) в 1436 г. също посещава манастира по време на военен поход за завладяване на Босна. През втората половина на XV век манастирът запада и обеднява и монасите търсят финансова помощ от Дубровнишката република. Според запазено свидетелство от 1474 г. дубровнишкият съвет дарява 20 жълтици "милостиня на българския манастир Св. Йоаким”. Около 1762г. манастирът е изоставен по неизвестни причини, а мощите на свети Йоаким са изгубени. През 1847г. започва изграждането на голямата манастирска църква посветена на свети Йоаким Осоговски, запазена и до днес. Отпътуване за София по маршрут – Осоговски манастир – ГКПП Гюешево – Кюстендил – София. Пристигане в София вечерта.

ПАКЕТНА ЦЕНА НА ЧОВЕК В ЛЕВА:

човек в двойна стая трети възрастен в стая единична стая
 155лв.  155 лв.  200 лв.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
 • 1 нощувка с 1 закуска и 1 вечеря в хотел 2/3* в Лесковац, Сърбия.
 • транспорт с туристически автобус 3*
 • водач от фирмата организатор
 • групова медицинска застраховка с асистънс с покритие 5000 евро в ЗАД Армеец

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • входни такси и билети за туристически обекти
 • доплащане към медицинската застраховка за хора от 65г. до 70г. - 3 лева; от 71 до 75г. – 5 лева; от 76 до 85г. – 9 лева. Туристи над 85г. не могат да бъдат застраховани.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕТО:
 • валидни лична карта или задграничен паспорт.
 • за дете под 18 години, пътуващо без единият или без двамата си родители е необходимо нотариално заверено родителско разрешение за пътуване в чужбина от непътуващия родител/непътуващите родители. Представя се на гранична полиция в оригинал и копие.
 • за дете под 18 години, пътуващо с родителите си, които носят различни фамилии е необходимо представяне на акт за раждане пред гранична полиция.

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:
 • при записване се внася депозит в размер на 50 лева на човек
 • доплащането е до 20 дни преди датата на отпътуване.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
 • Посещаваните страни по програмата са без визови, медицински и санитарни изисквания.
 • Срок за записване за пътуването: до запълване на свободните места.
 • За програми в които не са упоменати предварително имената на хотелите в които ще се нощува - ще бъдат обявени 10 дни преди датата на отпътуване.
 • Агенцията не носи отговорност за работното време на туристическите обекти, както и за промяна в стойността на входните такси и билети за посещението им.
 • Местата в автобуса се определят според реда на записване (дата на записване).
 • Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на екскурзионната програма.
 • Информация относно отпътуването (сборен час и място, рег.No на автобус, име и телефонен номер на водача на пътуването) ще получите 2-3 дни преди датата на отпътуване, на посоченият от Вас имейл или по телефон.
 • Необходим минимален брой записани туристи за осъществяване на пътуването - 30 души.
 • Срок за уведомление, че пътуването няма да може да се осъществи поради недостигане на необходимия минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване.
 • Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключването на застраховка "Отмяна на пътуване" в ЗАД Армеец. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на записване за дадена екскурзия. Рисковете които се покриват са: смърт вследствие злополука; разходи за отмяна на пътуването; разходи за съкращаване или прекъсване на пътуването; разходи за закъснение или отмяна на самолетен полет. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзията.
 • Туроператорът е сключил застраховка „Отговорност на туроператора” по смисъла на чл. 97, ал.1 от Закона за туризма – застрахователна полица No 17 902 1315 0000531880 в ЗАД Армеец.