екскурзии до Босна и Херцеговина

БАНЯ ЛУКА – СТОЛИЦАТА НА РЕПУБЛИКА СРЪБСКА

Хранене:

Продължителност:

Транспорт:

Дати:

Цена от:

Принтирай
БАНЯ ЛУКА – СТОЛИЦАТА НА РЕПУБЛИКА СРЪБСКА
Маршрут на екскурзията: Баня Лука, Яйце
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Включен пансион: 3 закуски и 2 вечери
Дати на отпътуване: 06.05.2022, 21.05.2022, 03.09.2022, 22.09.2022Възможност за отпътуване и връщане от/до:
района на Бургас, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик (с допълнително заплащане)
района на Благоевград, Дупница, Радомир, Перник
Автогара София и ЖП гара София.

ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО:
1 ДЕН /СОФИЯ – БАНЯ ЛУКА/
Отпътуване от София от паркинга пред стадион Васил Левски в 06.30ч. Пътуване по маршрут: София – Белград – Козарска Дубица. В късния следобяд пристигане в Баня Лука - столица на Република Сръбска и втори по големина (след Сараево) град в Босна и Херцеговина. Заселване по тези земи е имало още от палеолита. А целебните свойства на местните минералните извори са познати в римската империя. Баня Лука попада под Австро-Унгарска власт в периода 1878 – 1918 г., бележещ епоха на модернизация и икономически възход: разгръща се строителство на административни и обществени сгради, на важни железопътни линии. Това може да се види ясно и днес по неокласическия стил на архитектурата на сградите от този период. Настаняване в хотел. Кратка почивка. Пешеходно разглеждане на центъра на града: Крепоста, Ферхат паша джамия, площад Крайна, улица Господска, Общината, църквата Христос Спасител, Бански двори, Двореца на председателя, Старата ЖП гара. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

2 ДЕН /БАНЯ ЛУКА – ЯЙЦЕ – БАНЯ ЛУКА /
Закуска. Отпътуване за Яйце. Ще посетим известния водопад, създаден от река Плива, който на това място завършва своя ход в река Върбас. Водопадът е висок 21 метра и наистина изглежда фантастично, а от терасата край водопада се открива страхотна гледка към града. Туристическа обиколка на града. Тръгваме към известната крепост, минавайки през стария базар. Следва обиколка на красивата средновековна Травнишка порта, фонтана Хафизадич и красивата къща на Омер бей. Посещение на фантастичните катакомби, в които на най-дълбокия етаж има крипта с олтар, украсена с двоен кръст, луната и слънцето, които крият своята символика. През 1943 г. върховният командир на партизанското движение Йосип Броз Тито е обитавал тези катакомби. На най-високата точка на града, на 470 м надморска височина, е разположена крепостта. Крепостта е била седалище на цар Твртко и в нея се намира единственият запазен кралски портал в Босна с герба на династията Котроманжич. Свободно време.
Връщане в Баня Лука. Вечеря. Нощувка.

3 ДЕН / БАНЯ ЛУКА – СОФИЯ /
Закуска. Освобождаване на хотелските стаи. Посещение на манастира Мария Звиезда разположен в покрайнините на града. Манастирът е създаден през 1869 г. от 7 монаси, бързо се разраства и през Първата световна война вече се състои от 200 духовници. Монасите се занимават със земеделие, имат пивоварна, където се произвежда прочутата Траписка бира (Trapisticko pivo). Но най-известния продукт е произвежданото вече повече от 130 години полутвърдо сирене Трапист. Сиренето се прави по стара рецепта, която се знае само от 2 монаси. За производството се използва пълномаслено краве мляко, което се обработва веднага след доенето. Сиренето е с жълтеникав цвят, не е лепкаво и се реже лесно. Има специфичен мек аромат на мляко и сладък вкус. След посещението отпътуване за България. Пристигане в София късно вечерта.

ПАКЕТНА ЦЕНА НА ЧОВЕК:

човек в двойна стая трети възрастен в стая единична стая
 335лв.  335 лв.  405 лв.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
 • 2 нощувки, 2 закуски, 2 вечери в хотел 3* в Баня Лука
 • транспорт с туристически автобус 3* /минибар, климатик, DVD/
 • водач от фирмата организатор
 • екскурзоводско обслужване
 • групова медицинска застраховка с асистънс с покритие 5000 евро (за лица над 65г има доплащане)

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • входни такси за забележителности
 • доплащане към медицинската застраховка за лица от 65 до 70г. - 3 лева; от 71 до 75г. – 5 лева; от 76 до 85г. – 10 лева. Туристи над 85г. не могат да бъдат застраховани.
 • доплащане за транспорт в двете посоки от Бургас - 55 лева; от Сливен – 45 лева; от Стара Загора – 35 лева; от Пловдив – 30 лева, от Пазарджик - 25 лева.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕТО:
▪валидна лична карта или задграничен паспорт.
▪за дете под 18 години, пътуващо без единият или без двамата си родители е необходимо нотариално заверено родителско разрешение за пътуване в чужбина от непътуващия родител/непътуващите родители. Представя се на гранична полиция в оригинал и копие.
▪за дете под 18 години, пътуващо с родителите си, които носят различни фамилии е необходимо представяне на акт за раждане пред гранична полиция.

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:
▪депозит в размер на 50 лева на човек при записване
▪доплащане 20 дни преди датата на отпътуване.

ТАКСИ ПРИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА ПЪТУВАЩИЯ:
▪до 21 календарни дни преди датата на отпътуване – не се удържа такса
▪от 20 до 15 календарни дни преди датата на отпътуване – таксата е в размер на внесения депозит
▪от 14 до 8 календарни дни преди датата на отпътуване – таксата е в размер на 50% от общата цена на туристическия пакет
▪от 7 календарни дни преди датата на отпътуване до деня на отпътуване – таксата е в размер на 100% от общата на туристическия пакет.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
▪Минималния брой участници необходим за провеждане на екскурзията - 30 души.
▪Срок за уведомление при недостигане на необходим минимален брой участници:
 • 20 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни;
 • 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност от 2 до 6 дни;
 • 48 часа преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност, по-малка от 2 дни
При отлагане на екскурзията поради недостигане на необходим минимален брой участници, Туроператорът възстановява на пътуващия изцяло всички плащания направени за туристическия пакет.
▪Застраховката включена в туристическия пакет покрива разходите за медицински прегледи, изследвания и болнично лечение, както и транспортни разходи от мястото на злополуката (заболяването) до най-близката болница, разходи за лекарства и медикаменти при извънболнично лечение, както и за репатриране.Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ осигурява денонощна помощ чрез асистанс обслужване на български език и гарантира 100% плащане на направените разходи в рамките на договорения лимит на отговорност, без самоучастие на застрахованите лица.
▪За покриване на разходите при прекратяване на договора за туристически пакет от страна на пътуващия, Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" при избран застраховател. Рисковете които се покриват са: смърт вследствие злополука; разходи за отмяна на пътуването; разходи за съкращаване или прекъсване на пътуването; разходи за закъснение или отмяна на самолетен полет. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при непровеждане на екскурзията.
▪Екскурзията като цяло не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
▪Посещаваните страни по програмата са без визови, медицински и санитарни изисквания.
▪Срок за записване: до запълване на свободните места.
▪Местата в автобуса се определят според реда на записване (дата на записване).
▪За програми в които не са упоменати предварително имената на хотелите в които ще се нощува - ще бъдат обявени 10 дни преди датата на отпътуване.
▪Агенцията не носи отговорност за работното време на туристическите обекти, както и за промяна в стойността на входните такси и билети за посещението им.
▪Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на екскурзионната програма.
▪Информация относно отпътуването (сборен час и място, рег.No на автобус, име и телефонен номер на водача на пътуването) ще получите 2-3 дни преди датата на отпътуване, на посоченият от Вас имейл или телефон.
▪Туроператорът е сключил застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗАД Лев Инс.

Телефони за спешна връзка с Туроператора:
от понеделник до петък: 00359 2 980 2774; 00359 888 655515
събота, неделя и празнични дни: 00359 888 655515