екскурзии до Румъния

Непознатата ТРАНСИЛВАНИЯ Крайова, Сибиу, Сигишоара, Биертан, Медиаш, Търгу Муреш, Клуж-Напока, Турда, Аюд, Алба Юлия, Кълник, Хунедоара, Дева, Кладово
Крайова, Сибиу, Сигишоара, Биертан, Медиаш, Търгу Муреш, Клуж-Напока, Турда, Аюд, Алба Юлия, Кълник, Хунедоара, Дева, Кладово

Маршрут:

Хранене:

Продължителност:

Транспорт:

Дати:

Цена от:

Принтирай
Непознатата ТРАНСИЛВАНИЯ
Маршрут: Крайова, Сибиу, Сигишоара, Биертан, Медиаш, Търгу Муреш, Клуж-Напока, Турда, Аюд, Алба Юлия, Кълник, Хунедоара, Дева, Кладово
Продължителност: 7дни / 6 нощувки
Включен пансион: 6 закуски и 6 вечери
Дати на отпътуване: 27.04.2021, 12.06.2021, 04.09.2021, 02.10.2021Възможност за отпътуване и връщане от/до:
района на Бургас, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик (с допълнително заплащане)
района на Благоевград, Дупница, Радомир, Перник
Автогара София и ЖП гара София.

ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО:
1 ДЕН /СОФИЯ – ОРЯХОВО – КРАЙОВА - СИБИУ/ (около 600 км.)
В 03.00ч отпътуване от София от паркинга пред стадион "Васил Левски". Пътуване към Оряхово. В 8:00 тръгваме с ферибота към Румънския бряг. Пристигане в град Бекет и продължаваме за Крайова. Градът е оставил своята следа в българската история - на 7 септември 1940 г. в румънския град е подписана Крайовската спогодба, съгласно която България си възвръща Южна Добруджа, отнета по силата на Букурещкия договор от 1913 г. Разходка из централния площад Михай Витязул с църквата „Св. Троица”. Продължаваме към родния град на румънския президент Клаус Йоханис – Сибиу. Градът е основан в края на XII в. от немски заселници и през 2007 г. е избран за Културна столица на Европа. Градът е разделен на две части – Горен и Долен град, като повечето от интересните забележителности са разположени в Горния град. Настаняване в хотел в Сибиу. Вечеря. Нощувка.

2 ДЕН /СИБИУ – МЕДИАШ – БИЕРТАН – СИГИШОАРА – ТЪРГУ МУРЕШ/ (около 180 км.)
Закуска. Туристическа програма в Сибиу – централния площад Piata Mare, където се намират Йезуитската църква, Часовниковата кула и централната сграда на музея Брукентал. Музеят е кръстен на името на местен благородник управник на област Трансилвания в края на XVIII в. – Самуел Фон Брукентал. В централната сграда на музея са ситуирани два от шестте музея - картинна галерия с над 1200 творби и богата библиотека съхраняваща над 300 000 книги, списания и ръкописи. Продължаваме към по-малкия площад Piata Mica. Там се намират Гилдията на касапите и Люксембургската къща – стара сграда строена в началото на XV в. Посещаваме и третия основен площад в Сибиу – Хует. Най-забележителната сграда на този площад е Евангелистката катедрала построена в Готически стил през XIV в. Завършваме обиколката на града с посещение на Православната Катедрала „Св. Троица”. Отпътуваме за град Медиаш - един от най-старите градове в Трансилвания, основан през XII век. Най-голямата забележителност в града е Кулата на тръбачите, висока 70 м. Поради пясъчните почви, които са в основата й, с течение на времето кулата се е наклонила на север. Отклонението от вертикалата е 2.72 м. Намира се в двора на бивша крепост, а непосредствено до нея има голяма евангелистка църква. Продължаваме към Биертан, където ще посетим Укрепената църква. Църквата е оградена от три концентрични стени, в чийто двор има няколко кули. В миналото всяка кула е имала своето предназначение, откъдето идват и имената на кулите - Часовниковата, Кметската, Затворническата, Беконовата и др.Отпътуване за родния град на Влад III Дракула - Сигишоара. Градът е основан от немски заселници през XII в., като през него минава река Търнава Маре. Туристическа програма в историческия център на града – Цитаделата -запазил своя средновековен облик и вписан в списъка на ЮНЕСКО, като част от Световното културно наследство: Часовниковата кула с Историческия музей и Музея на мъченията, площад Цитадела, Доминикансия манастир, сградата на Кметството, родната къща на Влад Дракула, заедно с Музея на оръжията. Продължаваме към Търгу Муреш. Настаняване в хотел в Търгу Муреш. Вечеря. Нощувка.

3 ДЕН /ТЪРГУ МУРЕШ – КЛУЖ НАПОКА - ТУРДА/ (около 160 км)
Закуска. Името на Търгу Муреш в превод от румънски означава „Пазарът на Муреш”, като Муреш е името на реката, която минава през града. Населението на града в деншно време е смесено – румънци и унгарци, но преди Първата световна война, когато градът е бил част от Австро-Унгарската империя силно са преобладавали унгарците. Унгарското име на града е било Маросвасархели. Туристическа програма в града – крепостта на Търгу Муреш от XVв. с Крепостната църква от същото столетие, на чието място е имало и по-ранна църква от XIII в, Православаната катедрала „Възнесение Господно”, католическата църква „Св. Йоан Кръстител”, площада на Розите със статуята на румънския революционер Аврам Янку, Дворецът на Културата, сградата на Общината и църквата Благовещение. Свободно време. Отпътуване за Клуж Напока. Един от големите румънски градове с население около 325 хиляди жители, административен център на окръг Клуж. Туристическа програма в Стария град на Клуж-Напока – православната катедрала „Успение Богородично”, Националния Театър, църквата „Св. Михаил”, паметникът на Матияш Корвин, бароковият дворец Банфи, Кметството, църквата „Св. Троица”. Свободно време. Продължаваме към румънксия град Турда. Настаняваме в хотел в град Турда. Вечеря. Нощувка.

4 ДЕН / ТУРДА – АЮД – АЛБА ЮЛИЯ/ (около 100 км)
Закуска. Посещение на основната атракция в Турда – Солната мина, където се е добивала каменна сол. Мината предлага възможност за посещение на множеството подземни галерии, стени на които са оцветени в различни нюанси или са покрити с бели кристали. Въздухът и солните изпарения в мината са с доказани ползи срещу алергии и заболявания на дихателната система. В мината има детска зала предназначена за игра, зала в която ще видите 112 метрова яма, с кристално ясно ехо, а от там обиколката продължава към огромните подземни зали, където се е добивала солта, които са с дълбочина между 40-120 метра. В мината е добивано сол до 1932 г., когато е затворена, за да възкръсне 60 години по-късно, като туристическа атракция. Днес в подземните галерии може да играете мини голф, тенис на маса, билярд, боулинг и др. Отпътуване за Аюд. В центъра на града се намира крепостта от XIV в. В укрепеното пространство главно място заема Калвинистката реформаторска църква, а по протежението на стената са разположени кули, всяка от които е била свързана с определена занаятчийска гилдия – кула на шивачите, на обущарите, на кожарите и др. Часто от укреплението е и Историческия музей на Аюд. Посещаваме и град Алба Юлия – административен център на окръг Алба. Градът е основан като крепост през X в. от унгарския благородник Гюла. Неговото име било преведено на румънски като Юлий и от там идва името на града Алба Юлия – бялата крепост на Юлий. Градът е бил столица Трансилвания от 1541 до 1690 г. Туристическа програма в Алба Юлия – православната катедрала „Св. Троица”, римо-католическата катедрала „Св Михаил”, библиотеката Батианеум, дворецът Апор, крепостните стени на града от XVIII в. и Третата порта на Алба Юлия. Настаняване в хотел в Алба Юлия. Вечеря. Нощувка.

5 ДЕН /АЛБА ЮЛИЯ – КЪЛНИК - ХУНЕДОАРА - ДЕВА/ (около 150 км.)
Закуска. Отпътуване за град Кълник, където ще разгледаме крепостта на града. Укреплението е построено през XIII в. след Монголската инвазия, като замък на местен благородник. По-късно неговите наследници продали Замъка на немското саксонско население на града през XV в. Саксонците разширили укреплението, така че да може да се ползва за защита на цялото градско население по време на Османските нашествия. Продължаваме за град Хунедоара, за посещение на замъка на благородническата фамилия „Хуниади”, около който е възникнал града през XIV в. Внушителните размери, както и архитектурните красоти на замъка го нареждат сред най-ценните паметници на Средновековното изкуство, като пример за изключително сполучлива смесица от архитектурни стилове, като Готически, Ренесанс и Рококо. В замъка е бил затворен Влад III Дракула за цели седем години, след падането си от власт през 1462г. Продължаваме към град Дева. Туристическа програма в Дева – Крепостта “Cetatea Deva”, дворецът от XVI в. Магна Курия, в който днес се намира „Музеят на Дакийската цивилизация”, сградата на Съда, Общината, православната църква „Св. Никола”. Настаняване в хотел в град Дева. Вечеря. Нощувка.

6 ДЕН ДЕВА – КЛАДОВО (около 250 км.)
Закуска. Отпътуване за Кладово, Сърбия. Пътуваме по маршрут Дева – Карансебеш – Кладово. Пристигане в Кладово. Града се намира на 250 км от Белград, в близост са разположени многобройни културни и исторически паметници - останки от моста на Траян и римското укрепление Диана, крепостта Фетислам. Настаняване в хотел. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

7 ДЕН /КЛАДОВО – СОФИЯ/ (около 400 км.)
Закуска. Свободно време в Кладово с възможност за разходка с корабче по река Дунав. Около обяд отпътуване за България. Пристигане в София вечерта.

ПАКЕТНА ЦЕНА НА ЧОВЕК В ЛЕВА:

Човек в двойна стая Трети възрастен в стая Единична стая Дете до 12г. в стая с 2ма възрастни
 685лв.  685 лв.  830 лв.  590 лв.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
• 1 нощувка, 1 закуска и 1 вечеря в хотел с 3* в Сибиу
• 1 нощувка, 1 закуска и 1 вечеря в хотел с 3* в Търгу Муреш
• 1 нощувка, 1 закуска и 1 вечеря в хотел с 3* в Турда
• 1 нощувка, 1 закуска и 1 вечеря в хотел с 3* в Алба Юлия
• 1 нощувка, 1 закуска и 1 вечеря в хотел с 3* в Дева
• 1 нощувка, 1 закуска и 1 вечеря в хотел с 3* в Кладово
• транспорт с туристически автобус 3*/минибар, климатик, DVD/
• билети за ферибота Оряхово - Бекет
• водач от фирмата организатор
• екскурзоводски услуги
• групова медицинска застраховка с асистънс с покритие 5000 евро в ЗАД Армеец

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
  • входни такси и билети за посещаваните туристически обекти.
  • разходка с корабче по река Дунав в района на Кладово
  • доплащане към медицинската застраховка за хора от 65 до 70г. - 5 лева; от 71 до 75г. – 7 лева; от 76 до 85г. – 15 лева. Туристи над 85г. не могат да бъдат застраховани.
  • доплащане за трансфер в двете посоки от Бургас - 55 лева; от Сливен – 45 лева; от Стара Загора – 35 лева; от Пловдив – 30 лева, от Пазарджик - 25 лева

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕТО:
▪валидна лична карта или задграничен паспорт.
▪за дете под 18 години, пътуващо без единият или без двамата си родители е необходимо нотариално заверено родителско разрешение за пътуване в чужбина от непътуващия родител/непътуващите родители. Представя се на гранична полиция в оригинал и копие.
▪за дете под 18 години, пътуващо с родителите си, които носят различни фамилии е необходимо представяне на акт за раждане пред гранична полиция.

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:
▪депозит в размер на 50 лева на човек при записване
▪доплащане 20 дни преди датата на отпътуване.

ТАКСИ ПРИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА ПЪТУВАЩИЯ:
▪до 21 календарни дни преди датата на отпътуване – не се удържа такса
▪от 20 до 15 календарни дни преди датата на отпътуване – таксата е в размер на внесения депозит
▪от 14 до 8 календарни дни преди датата на отпътуване – таксата е в размер на 50% от общата цена на туристическия пакет
▪от 7 календарни дни преди датата на отпътуване до деня на отпътуване – таксата е в размер на 100% от общата на туристическия пакет.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
▪Минималния брой участници необходим за провеждане на екскурзията - 30 души.
▪Срок за уведомление при недостигане на необходим минимален брой участници:
  • 20 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни;
  • 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност от 2 до 6 дни;
  • 48 часа преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност, по-малка от 2 дни
При отлагане на екскурзията поради недостигане на необходим минимален брой участници, Туроператорът възстановява на пътуващия изцяло всички плащания направени за туристическия пакет.
▪Застраховката включена в туристическия пакет покрива разходите за медицински прегледи, изследвания и болнично лечение, както и транспортни разходи от мястото на злополуката (заболяването) до най-близката болница, разходи за лекарства и медикаменти при извънболнично лечение, както и за репатриране.Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ осигурява денонощна помощ чрез асистанс обслужване на български език и гарантира 100% плащане на направените разходи в рамките на договорения лимит на отговорност, без самоучастие на застрахованите лица.
▪За покриване на разходите при прекратяване на договора за туристически пакет от страна на пътуващия, Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" при избран застраховател. Рисковете които се покриват са: смърт вследствие злополука; разходи за отмяна на пътуването; разходи за съкращаване или прекъсване на пътуването; разходи за закъснение или отмяна на самолетен полет. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при непровеждане на екскурзията.
▪Екскурзията като цяло не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
▪Посещаваните страни по програмата са без визови, медицински и санитарни изисквания.
▪Срок за записване: до запълване на свободните места.
▪Местата в автобуса се определят според реда на записване (дата на записване).
▪За програми в които не са упоменати предварително имената на хотелите в които ще се нощува - ще бъдат обявени 10 дни преди датата на отпътуване.
▪Агенцията не носи отговорност за работното време на туристическите обекти, както и за промяна в стойността на входните такси и билети за посещението им.
▪Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на екскурзионната програма.
▪Информация относно отпътуването (сборен час и място, рег.No на автобус, име и телефонен номер на водача на пътуването) ще получите 2-3 дни преди датата на отпътуване, на посоченият от Вас имейл или телефон.
▪Туроператорът е сключил застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗАД Лев Инс. Застрахователна полица № 00088466/13062010010407/11.05.2020 г. със срок на валидност 11.05.2020 - 10.05.2021. Лимити на отговорност: 25 000 лева

Телефони за спешна връзка с Туроператора:
от понеделник до петък: 00359 2 980 2774; 00359 888 655515
събота, неделя и празнични дни: 00359 888 655515