екскурзии до Словения

КАРНАВАЛЪТ KURENTOVANJE В ПТУЙ, Словения - Февруари 2021

Хранене:

Продължителност:

Транспорт:

Дати:

Цена от:

Принтирай
КАРНАВАЛЪТ KURENTOVANJE В ПТУЙ
Продължителност: 4 дни / 3 нощувки
Включен пансион: 3 закуски
Дата на отпътуване: 12.02.2021 – 15.02.2021

Официален сайт на събитието: KURENTOVANJE - http://www.kurentovanje.net/

Kurentovanje е едно от най-популярните и значими карнавални събития в Словения. Този 10-дневен ритуал на пролетта и плодородието се празнува на "Светата неделя" и привлича около 10 000 участници всяка година в град Птуй, най-старият документиран град в страната. Въпреки че произхода на празненствата на Kurentovanje е неясен, празникът вероятно е дошъл от по-ранни славянски, келтски или ирийски обичаи. Подобни традиции се срещат в цяла Централна Европа в някои части на Хърватия, Унгария, Сърбия, България и другаде.
Наименованието на Kurentovanje идва от централната фигура на фестивала, Курен, за който в по-ранни времена се е смятало, че има власт да изгони зимата и да приветсва идването на пролетта. В днешния фестивал групите с куренти носят традиционни овчи кожи и държат дървени клубове с кожени таралежи, наречени ježevke, чийто шум се смята за "преследване на зимата". По този начин с присъствието на kurenti се обявява края на зимата и началото на пролетта. Да бъдеш kurent се смята за най-голяма привилегия, предлагана само на неомъжени мъже, но днес мъже, деца и жени също са поканени да носят дрехата.Възможност за отпътуване и връщане от/до:
  • района на Бургас, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик (с доплълнително заплащане)
  • района на Благоевград, Дупница, Радомир, Перник
  • Автогара София и ЖП гара София

ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО
1 ДЕН | СОФИЯ – ВАРАЖДИН
Отпътуване от София от паркинга пред стадион “Васил Левски” в 05.00ч. Пътуване по маршрут: София – Ниш – Белград – Загреб – Вараждин. Вечерта настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

2 ДЕН | ВАРАЖДИН – замъка ТРАКОШЧАН*
Закуска. Туристическа обиколка на Вараждин, често наричан „бароковата столица на Хърватия” . Града притежава особена, незабравима атмосфера, като историческият център на Вараждин е признат за един от най-красивите и добре запазени градове в стил барок в Юго-източна Европа. Централният градски площад на името на Крал Томислав е заобиколен от дворци с красиви тераси. Особено се откроява Кметството от XVI в. с висока часовникова кула. Продължаваме към Катедралата Възнесение на Дева Мария, оранжевия дворец Шермага, където днес се помещава градската Художествена галерия с експозиции на стари и съвременни майстори. Стигаме до Замъка (наричан „стари град”), който през XVI в. е играл важна роля за отбраната срещу турските нашественици. Следват църквата Св. Троица на ордена на Капуцините, църквата Св. Николай, храм Св. Йоан Кръстител и др.
Свободно време или по желание екскурзия до Тракошчан, един от най-забележителните замъци в Хърватия. Построен през XIII в., замъка се извисява на върха на хълм и е заобиколен от величествена природа. През вековете Тракошчан е бил пристрояван много пъти, като са добавяни много нови етажи и допълнителни кули. Прекрасно запазен, от 1953 г. е превърнат в музей, в който са изложени ценни образци на барокови мебели и предмети.
Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

3 ДЕН | ВАРАЖДИН – ПТУЙ* – МАРИБОР*
Закуска. Отпътуване за Птуй за да се потопим в празничната карнавална атмосфера на Kurentovanje 2021. Пресичане на границата със Словения (моля, носете личните си карти).
Улиците и площадите на Птуй ще бъдат изпълнени с няколко хиляди карнавални и традиционни костюми, които ще ви разкажат истории от миналото, бъдещето и настоящето. Kurentovanje е едно от най-популярните и значими карнавални събития в Словения. Този 10-дневен ритуал на пролетта и плодородието се празнува на "Светата неделя" и привлича около 10 000 участници всяка година в град Птуй, най-старият документиран град в страната. Въпреки че произхода на празненствата на Kurentovanje е неясен, празникът вероятно е дошъл от по-ранни славянски, келтски или ирийски обичаи. Подобни традиции се срещат в цяла Централна Европа в някои части на Хърватия, Унгария, Сърбия, България и другаде.
Наименованието на Kurentovanje идва от централната фигура на фестивала, Курен, за който в по-ранни времена се е смятало, че има власт да изгони зимата и да приветсва идването на пролетта. В днешния фестивал групите с куренти носят традиционни овчи кожи и държат дървени клубове с кожени таралежи, наречени ježevke, чийто шум се смята за "преследване на зимата". По този начин с присъствието на kurenti се обявява края на зимата и началото на пролетта. Да бъдеш kurent се смята за най-голяма привилегия, предлагана само на неомъжени мъже, но днес мъже, деца и жени имат възможност да носят този костюм.
В уговорения час връщане във Вараждин. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

4 ДЕН | ВАРАЖДИН – ЗАГРЕБ – СОФИЯ
Закуска. Отпътуване за Загреб. Кратка панорамна обиколка и пешеходна разходка в сърцето на хърватската столица: площад Бан Йосип Йелачич, Катедралата, площад Каптол, улица Илица, Горни град, църквата Св.Марк. Отпътуване за България. Пристигане в София късно през нощта.

ПАКЕТНА ЦЕНA НА ЧОВЕК:
Човек в двойна стая Единична стая Трети възрастен Дете 2-12г в стая с двама възрастни
420 лева 510 лева 400 лева 370 лева

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
• 3 нощувки, 3 закуски, 3 вечери в хотел 3* в/в района на Вараждин
• транспорт с туристически автобус 3*
• водач от фирмата организатор
• екскурзоводско обслужване
• групова медицинска застраховка с асистънс с покритие 5000 евро в ЗАД Армеец (за лица над 65г има доплащане)

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
• входни такси и билети за забележителности
• екскурзия до замъка Тракошчан - – 10 евро + входна такса за възрастни - 40 HRK, за деца до 18 г. – 20 HRK (при група минимум 25 души, заявява се и заплаща на място)
• доплащане към медицинската застраховка за хора от 65 до 70г. - 3 лева; от 71 до 75г. – 5 лева; от 76 до 85г. – 9 лева. Туристи над 85г. не могат да бъдат застраховани.
• доплащане за транспорт в двете посоки от Бургас - 55 лева; от Сливен – 45 лева; от Стара Загора – 35 лева; от Пловдив – 30 лева

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕТО:
▪валидна лична карта или задграничен паспорт.
▪за дете под 18 години, пътуващо без единият или без двамата си родители е необходимо нотариално заверено родителско разрешение за пътуване в чужбина от непътуващия родител/непътуващите родители. Представя се на гранична полиция в оригинал и копие.
▪за дете под 18 години, пътуващо с родителите си, които носят различни фамилии е необходимо представяне на акт за раждане пред гранична полиция.

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:
▪депозит в размер на 50 лева на човек при записване
▪доплащане 20 дни преди датата на отпътуване.

ТАКСИ ПРИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА ПЪТУВАЩИЯ:
▪до 21 календарни дни преди датата на отпътуване – не се удържа такса
▪от 20 до 15 календарни дни преди датата на отпътуване – таксата е в размер на внесения депозит
▪от 14 до 8 календарни дни преди датата на отпътуване – таксата е в размер на 50% от общата цена на туристическия пакет
▪от 7 календарни дни преди датата на отпътуване до деня на отпътуване – таксата е в размер на 100% от общата на туристическия пакет.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
▪Минималния брой участници необходим за провеждане на екскурзията - 30 души.
▪Срок за уведомление при недостигане на необходим минимален брой участници:
-20 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни;
-7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност от 2 до 6 дни;
-48 часа преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност, по-малка от 2 дни
При отлагане на екскурзията поради недостигане на необходим минимален брой участници, Туроператорът възстановява на пътуващия изцяло всички плащания направени за туристическия пакет.
▪Застраховката включена в туристическия пакет покрива разходите за медицински прегледи, изследвания и болнично лечение, както и транспортни разходи от мястото на злополуката (заболяването) до най-близката болница, разходи за лекарства и медикаменти при извънболнично лечение, както и за репатриране.Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ осигурява денонощна помощ чрез асистанс обслужване на български език и гарантира 100% плащане на направените разходи в рамките на договорения лимит на отговорност, без самоучастие на застрахованите лица.
▪За покриване на разходите при прекратяване на договора за туристически пакет от страна на пътуващия, Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" при избран застраховател. Рисковете които се покриват са: смърт вследствие злополука; разходи за отмяна на пътуването; разходи за съкращаване или прекъсване на пътуването; разходи за закъснение или отмяна на самолетен полет. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при непровеждане на екскурзията.
▪Екскурзията като цяло не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
▪Посещаваните страни по програмата са без визови, медицински и санитарни изисквания.
▪Срок за записване: до запълване на свободните места.
▪Местата в автобуса се определят според реда на записване (дата на записване).
▪За програми в които не са упоменати предварително имената на хотелите в които ще се нощува - ще бъдат обявени 10 дни преди датата на отпътуване.
▪Агенцията не носи отговорност за работното време на туристическите обекти, както и за промяна в стойността на входните такси и билети за посещението им.
▪Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на екскурзионната програма.
▪Информация относно отпътуването (сборен час и място, рег.No на автобус, име и телефонен номер на водача на пътуването) ще получите 2-3 дни преди датата на отпътуване, на посоченият от Вас имейл или телефон.
▪ Туроператорът е сключил застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗАД Лев Инс. Застрахователна полица № 00088466/13062010010407/11.05.2020 г. валидност 11.05.2020 - 10.05.2021. Лимит на отговорност: 25 000 лева

Телефони за спешна връзка с Туроператора:
от понеделник до петък: 00359 2 980 2774; 00359 888 655515
събота, неделя и празнични дни: 00359 888 655515