екскурзии до Сърбия

ТОПОЛА – Градът на династия Караджорджеви

Хранене:

Продължителност:

Транспорт:

Цена от:

Принтирай
ТОПОЛА – Градът на династия Караджорджеви
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Включен пансион: 1 закуска, 1 вечеря
Дати на отпътуване: 06.03.2021, 03.04.2021, 02.05.2021, 22.05.2021, 19.06.2021, 17.07.2021, 04.09.2021, 02.10.2021, 06.11.2021

В сърцето на Сърбия, в областта Шумадия, само на 80 километра от Белград, се намира градчето Топола. Топола пленява посетителите си със своята красива природа, вкусна храна, изискани вина и най-вече богата история. Джордже Петрович-Караджордже не успява да устои на прекрасната природа и земя, на разнообразната фауна и на благоприятния климат в тази област, и се заселва в подножието на хълма Опленац през 1762 година. Този момент променя напълно съдбата на малкото селище и то става основно място за вземане на важни политически и държавни решения, център на културни събития, и символ на освобождението на сръбския народ от турците.Възможност за отпътуване и връщане от/до:
 • района на Бургас, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик (с доплълнително заплащане)
 • района на Благоевград, Дупница, Радомир, Перник
 • Автогара София и ЖП гара София


Програма на пътуването:
1 ДЕН /СОФИЯ-ТОПОЛА /
Отпътуване от София от паркинга пред стадион “Васил Левски” в 08.00ч. Пътуване по маршрут: София – Калотина – Топола. След обяд пристигане в град Топола. В града е живял заедно със семейството си водачът на Първото сръбско въстание – Караджордже (Джордже Петрович). След първоначалния успех на въстанието Караджордже е избран за княз на Сърбия и по този начин става основоположник на династията на Караджорджеви. Негови наследници управляват Сърбия на няколко пъти, като се редуват с основните си конкуренти - династията на Обреновичи. По време на своето управление (1804-1813 г.) Караджордже укрепва и развива град Топола – построява училище, църква и други обществени сгради. Градът става център на освободените сръбски територии и главно седалище на новоизбрания княз. При потушаването на въстанието през 1814 г. Топола била опожарена и срината почти до основи. На следващата година синът на Караджордже – Александър се заел с възстановяването на града. Градът е известен и със своя ежегоден фестивал на виното Опленац, представляващ интерес за хиляди посетители всяка година.
Туристическа програма на хълма Опленац. Посещение на най-важната забележителност в района - църквата-мавзолей Св.Георги, извисяваща се като корона на самия връх на хълма. Венецианският бял мрамор с меки жълти цветове прави тази църква да изглежда нереалистично бяла в сравнение с очарователните цветове на природата около нея. Вратите от дъбово дърво с бронзово покритие създават впечатление за величественост и сигурност. Интериорът на църквата е съставен от 1500 мозайки с нереална красота. Около 40 милиона стъклени плочки пресъздават най-красивите стенописи на сръбските манастири. Над 15 000 различни нюанса на цветовете, съчетани със светлината в църквата, създават чувство за нереална красота и възхищение от това, което човешката ръка може да направи.
Между саркофазите на Караджордже и крал Петър I, в центъра на храма има масивен полюлей, корона обърната надолу, символизираща скръбта на сръбския народ след падането на Сръбската империя в Косово през 1389 г., изработена от бронз и тежаща 1500 килограма. Освен останките на сръбските князе Караджордже и Петър I, в долната част на църквата има крипта, в която са погребани още 22 представители на династията Караджорджеви.
В близост до църквата се намира къщата на крал Петър I, която днес е превърната в уникално изложбено пространство. Любителите на историята и древността могат да се насладят на различни лични предмети, документи и картини на династията Караджорджеви.
Освен с църквата Св.Георги, духовното наследството на сръбската история в Опленац е запазено от още една църква, това е много по-старата и скромна Църква на Светата Богородица или Караджордската църква. Интересното е, че камбаните на тази селска църква, са първите забили свободно камбани в Сърбия и обявили Освобождението след няколко века турското робство.
В непосредствена близост до църквата се намира Конакът на Караджордже. Някога мястото представлявало цял един укрепен град заобиколен от големи правоъгълни каменни зидове и кули, но в наши дни от него е останала единствено кулата с конака.
Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

2 ДЕН /ТОПОЛА – АРАНДЖЕЛОВАЦ – КРАГУЕВАЦ - СОФИЯ/
Закуска.
Отпътуване за Аранджеловац - град разположен в централната част на Шумадия, превърнал се в административен център на тази част на областта. Старата търговска част се е запазила от преди и е отрупана с многобройни магазини, кафенета, сладкарници и ресторанти. Градът е кръстен на името на построената от княз Обренович църква – на сръбски „Аранджео” означава „Архангел” и от там идва Аранджеловац. Градът е известен със своята лековита минерална вода. Спа комплексът Буковичка баня заедно с едноименния красив парк е разположен в самия център на града. Спа услугите на града включват кокетни хотели, минерални извори, външен басейн и частни домове, които позволяват на всички туристи да се любуват на зеленината на старите дървета и пъстрата флора на алеите в града. В парка се намира и запазената до днес сграда, която княз Милош е използвал за резиденция. Разходка в града и свободно време за пазар.
Отпътуване за Крагуевац - четвъртият по големина град в Сърбия и административен център на област Шумадия. Намира се на брега на река Лепеница. Градът е провъзгласен за първата столица на съвременна Сърбия, през 1818г. от княз Милош Обренович. Обзорна обиколка на града включваща най-важните сгради, построени по време на разцвета на града през 19в.; Амиджин Конак, Сградата на Конака на княз Михайл, Първата гимназия в Сърбия, Театъра, Сградата на старият пазар, Старата църква, Старият Парламент, Старата Леярна.. Свободно време за пазар. В уговорения час отпътуване за България. Пристигане в София вечерта.

ПАКЕТНА ЦЕНA НА ЧОВЕК В ЛЕВА:

човек в двойна стая трети възрастен в стая единична стая
 145лв.  145 лв.  175 лв.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
 • 1 нощувка, 1 закуска и 1 вечеря в хотел 2* в / в района на град Топола
 • транспорт с туристически автобус 3* /минибар, климатик, DVD/
 • водач от фирмата организатор
 • екскурзоводско обслужване
 • групова медицинска застраховка с асистънс с покритие 5000 евро в ЗАД Армеец

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • входни такси за туристическите забележителности: църквата-мавзолей Св.Георги – 400 динара
 • доплащане към медицинската застраховка за хора от 65 до 70г. - 2 лева; от 71 до 75г. – 3 лева; от 76 до 85г. – 5 лева. Туристи над 85г. не могат да бъдат застраховани.
 • доплащане за транспорт в двете посоки от Бургас - 55 лева; от Сливен – 45 лева; от Стара Загора – 35 лева; от Пловдив – 30 лева, от Пазарджик - 25 лева

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕТО:
▪валидна лична карта или задграничен паспорт.
▪за дете под 18 години, пътуващо без единият или без двамата си родители е необходимо нотариално заверено родителско разрешение за пътуване в чужбина от непътуващия родител/непътуващите родители. Представя се на гранична полиция в оригинал и копие.
▪за дете под 18 години, пътуващо с родителите си, които носят различни фамилии е необходимо представяне на акт за раждане пред гранична полиция.

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:
▪депозит в размер на 50 лева на човек при записване
▪доплащане 20 дни преди датата на отпътуване.

ТАКСИ ПРИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА ПЪТУВАЩИЯ:
▪до 21 календарни дни преди датата на отпътуване – не се удържа такса
▪от 20 до 15 календарни дни преди датата на отпътуване – таксата е в размер на внесения депозит
▪от 14 до 8 календарни дни преди датата на отпътуване – таксата е в размер на 50% от общата цена на туристическия пакет
▪от 7 календарни дни преди датата на отпътуване до деня на отпътуване – таксата е в размер на 100% от общата на туристическия пакет.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
▪Минималния брой участници необходим за провеждане на екскурзията - 30 души.
▪Срок за уведомление при недостигане на необходим минимален брой участници:
 • 20 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни;
 • 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност от 2 до 6 дни;
 • 48 часа преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност, по-малка от 2 дни
При отлагане на екскурзията поради недостигане на необходим минимален брой участници, Туроператорът възстановява на пътуващия изцяло всички плащания направени за туристическия пакет.
▪Застраховката включена в туристическия пакет покрива разходите за медицински прегледи, изследвания и болнично лечение, както и транспортни разходи от мястото на злополуката (заболяването) до най-близката болница, разходи за лекарства и медикаменти при извънболнично лечение, както и за репатриране.Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ осигурява денонощна помощ чрез асистанс обслужване на български език и гарантира 100% плащане на направените разходи в рамките на договорения лимит на отговорност, без самоучастие на застрахованите лица.
▪За покриване на разходите при прекратяване на договора за туристически пакет от страна на пътуващия, Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" при избран застраховател. Рисковете които се покриват са: смърт вследствие злополука; разходи за отмяна на пътуването; разходи за съкращаване или прекъсване на пътуването; разходи за закъснение или отмяна на самолетен полет. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при непровеждане на екскурзията.
▪Екскурзията като цяло не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
▪Посещаваните страни по програмата са без визови, медицински и санитарни изисквания.
▪Срок за записване: до запълване на свободните места.
▪Местата в автобуса се определят според реда на записване (дата на записване).
▪За програми в които не са упоменати предварително имената на хотелите в които ще се нощува - ще бъдат обявени 10 дни преди датата на отпътуване.
▪Агенцията не носи отговорност за работното време на туристическите обекти, както и за промяна в стойността на входните такси и билети за посещението им.
▪Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на екскурзионната програма.
▪Информация относно отпътуването (сборен час и място, рег.No на автобус, име и телефонен номер на водача на пътуването) ще получите 2-3 дни преди датата на отпътуване, на посоченият от Вас имейл или телефон.
▪Туроператорът е сключил застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗАД Лев Инс. Застрахователна полица № 00088466/13062010010407/11.05.2020 г. със срок на валидност 11.05.2020 - 10.05.2021. Лимити на отговорност: 25 000 лева.

Телефони за спешна връзка с Туроператора:
от понеделник до петък: 00359 2 980 2774; 00359 888 655515
събота, неделя и празнични дни: 00359 888 655515