екскурзии до Сърбия

НОВИ ПАЗАР, манастир СОПОЧАНИ, манастир ДЖУРДЖЕВИ СТУПОВИ, църква Св.Петър, Ниш

Хранене:

Продължителност:

Транспорт:

Дати:

Цена от:

Принтирай
НОВИ ПАЗАР, манастир СОПОЧАНИ, манастир ДЖУРДЖЕВИ СТУПОВИ, църква Св.Петър, Ниш
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Включен пансион: 2 закуски, 2 вечери
Дати на отпътуване: 05.05.2022, 21.05.2022, 03.09.2022
Възможност за отпътуване и връщане от/до:
района на Благоевград, Дупница, Радомир, Перник
Автогара София и ЖП гара София


ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕ:
1 ДЕН / СОФИЯ - НОВИ ПАЗАР/ 350 км
Отпътуване от София в 06.30ч. от паркинга пред стадион Васил Левски. Преминаване през ГКПП Калотина и пътуване по маршрут Ниш – Прокупле – Брус – Рашка – Нови Пазар.
В късния следобяд пристигане в Нови Пазар, град с полуориенталски дух, по някакъв начин заклещен между настоящето и отминалите времена. Поради изключителното географско положение на кръстопътя на някогашните търговски пътища, населението на този район отдавна се е занимавало с търговия като основно занимание, поради което градъте получи и името си - Нови пазар. Бившата столица на държавата Рашка, също и седалище на османския Нови пазарски Санджак от 15 до началото на XX век, все още гордо съхранява наследството оставено както от сръбските средновековни владетели, така и от султаните на Османската империя. Настаняване в хотела и кратка почивка. След което ще се разходим из улиците на града. Ще посетим известната джамия Алтун-алем, построена в началото на 16 век като дарение от Муслихудин Абдулгани. След това ще посетим крепостта Нови Пазар, средновековна турска крепост, построена от един от най-известните османски военачалници Иса бег Исахович през 15 век по време на основаването на Нови Пазар. Крепостта е все още със запазени кули и бастиони. В ориенталската част на града ще видим и един от най-старите конаци – Амир Агин хан, построен през 17 век. След разходката ще имате свободно време да се разходите по градската алея, да пазарувате, или просто да се насладите на бистрата река Рашка.
Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка

2 ДЕН / манастир СОПОЧАНИ, манастир ДЖУРДЖЕВИ СТУПОВИ, църква Св.Петър/
Закуска. Отпътуване за манастир Сопочани, но преди да стигнем да самият манастир за кратко ще спрем в местноста Търговище, на устието на река Себечевска в река Рашка. Над нас ще видим останките на средновековният град Рас - някогашната столица на Великото княжество Сърбия. След това продължаваме към Сопочани, един от най-величествените средновековни манастири в Сърбия. На това място, извор на сръбската средновековна държава на династията Неманичи, третият син на крал Стефан Първороден, крал Урош Първи, оставя за себе си задужбина, която надминава по размер и красота всички дотогавашни сръбски църкви.Този манастир е под защитата на Юнеско, заедно с останките на древния град Рас, църквата Св.Петър и манастира Джурджеви ступови. Стенописите в манастирската църква Сопочани, датиращи от около 1270-1276 г., са сред най-добрите във византийското и сръбското средновековно изкуство. Тези изключителни картини представляват работата на най-добрите художници от този период, които не са успели да работят на територията на Византийската империя и са намерили убежище в двора на сръбския крал.
След посещението на манастира, отпътуваме към още една велика светиня, манастира Джурджеви ступови. Манастирът е посветен на Свети Георги и е дар от великия жупан Стефан Неманя. Уникален паметник от XII век, с необичайна архитектурна форма и с две камбанарии – от които идва и името на манастира, ступови – стълбове, истински стълбове към вярата. Манастира съществува повече от 850 години, от които около 300 години е в руини. Внимателно е реставриран повече от 40 години. След това ще посетим църквата Св. Петър, най-старата църква в района (Х век). Тази църква, посветена на светите апостоли Петър и Павел, е била първото седалище на сръбската архиепископия, тук е покръстен великият жупан Стефан Неманя, тук са се провеждали първите църковни събори.
Връщаме се в Нови Пазар. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

3 ДЕН /НОВИ ПАЗАР – НИШ – СОФИЯ/
Закуска. Отпътуване за Ниш. Пристигане в ранния след обяд в Ниш. Разходка по площадът на Освобождението, в центъра на който е Паметникът на освободителите на града, издигнат през 1936 г. , сградата на Кметството, построена за седалище на Народната банка, Крепостта от 18 век, на мястото на която се е намирало първото римско укрепление под името Найсус, дворецът “Бановина”, построен през 1886 г. като административна сграда и полицейски участък, а днес е седалище на Нишкия университет. Кратко свободно време. Продължаваме по пътя за България. Пристигане в София вечерта.

ПАКЕТНА ЦЕНА НА ЧОВЕК В ЛЕВА:
човек в двойна стая трети възрастен в стая единична стая дете 2-11,99г. в стая с 2-ма възрастни
255 лв. 245 лв. 320 лв. 155 лв.


ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
 • 2 нощувки, 2 закуски и 2 вечери в хотел 3* в Нови Пазар
 • транспорт с туристически автобус 3* /минибар, климатик, DVD/
 • водач от фирмата организатор
 • екскурзоводско обслужване
 • медицинска застраховка с асистънс с покритие 5000 евро ( за лица над 65 години има доплащане)

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • разходи от личен характер
 • входни такси на туристическите обекти по програмата
 • PCR тест или антигенен тест (в случай, че са необходими към момента на пътуването)
 • доплащане към медицинската застраховка за лица от 65 до 70г. - 3 лева; от 71 до 75г. – 5 лева; от 76 до 85г. – 10 лева. Туристи над 85г. не могат да бъдат застраховани.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕТО:
▪валидна лична карта или задграничен паспорт.
▪за дете под 18 години, пътуващо без единият или без двамата си родители е необходимо нотариално заверено родителско разрешение за пътуване в чужбинаот непътуващия родител/непътуващите родители.Представя се на гранична полиция в оригинал и копие.
▪за дете под 18 години, пътуващо с родителите си, които носят различни фамилии е необходимо представяне на акт за раждане пред гранична полиция.

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:
▪депозит в размер на 50 лева на човек при записване
▪доплащане 20 дни преди датата на отпътуване.

ТАКСИ ПРИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА ПЪТУВАЩИЯ:
▪до 21 календарни дни преди датата на отпътуване – не се удържа такса
▪от 20 до 15 календарни дни преди датата на отпътуване – таксата е в размер на внесения депозит
▪от 14 до 8 календарни дни преди датата на отпътуване – таксата е в размер на 50% от общата цена на туристическия пакет
▪от 7 календарни дни преди датата на отпътуване до деня на отпътуване – таксата е в размер на 100% от общата на туристическия пакет.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
▪Минималния брой участници необходим за провеждане на екскурзията - 30 души.
▪Срок за уведомление при недостигане на необходим минимален брой участници:
 • 20 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни;
 • 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност от 2 до 6 дни;
 • 48 часа преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност, по-малка от 2 дни
При отлагане на екскурзията поради недостигане на необходим минимален брой участници, Туроператорът възстановява на пътуващия изцяло всички плащания направени за туристическия пакет.
▪Застраховката включена в туристическия пакет покрива разходите за медицински прегледи, изследвания и болнично лечение, както и транспортни разходи от мястото на злополуката (заболяването) до най-близката болница, разходи за лекарства и медикаменти при извънболнично лечение, както и за репатриране.Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ осигурява денонощна помощ чрез асистанс обслужване на български език и гарантира 100% плащане на направените разходи в рамките на договорения лимит на отговорност, без самоучастие на застрахованите лица.
▪За покриване на разходите при прекратяване на договора за туристически пакет от страна на пътуващия, Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" при избран застраховател. Рисковете които се покриват са: смърт вследствие злополука; разходи за отмяна на пътуването; разходи за съкращаване или прекъсване на пътуването; разходи за закъснение или отмяна на самолетен полет. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при непровеждане на екскурзията.
▪Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
▪Посещаваните страни по програмата са без визови, медицински и санитарни изисквания.
▪Срок за записване: до запълване на свободните места.
▪Местата в автобуса се определят според реда на записване (дата на записване).
▪За програми в които не са упоменати предварително имената на хотелите в които ще се нощува - ще бъдат обявени 10 дни преди датата на отпътуване.
▪Агенцията не носи отговорност за работното време на туристическите обекти, както и за промяна в стойността на входните такси и билети за посещението им.
▪Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на екскурзионната програма.
▪Информация относно отпътуването (сборен час и място, рег.No на автобус, име и телефонен номер на водача на пътуването) ще получите 2-3 дни преди датата на отпътуване, на посоченият от Вас имейл или телефон.
▪ Туроператорът е сключил застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗАД Лев Инс. Застрахователна полица № № 00088466/13062110000469/22.04.2021г. със срок на валидност 11.05.2021г. до 10.05.2022г.

Телефони за спешна връзка с Туроператора:
от понеделник до петък: 00359 2 980 2774; 00359 888 655515
събота, неделя и празнични дни: 00359 888 655515