уикенд в Сърбия

ВЛАСИНСКО ЕЗЕРО, ЛЕСКОВАЦ, ВРАНЯ, манастир ПРОХОР ПЧИНСКИ, ОСОГОВСКИ МАНАСТИР

Маршрут:

Хранене:

Продължителност:

Транспорт:

Дати:

Цена от:

Принтирай
ВЛАСИНСКО ЕЗЕРО, ЛЕСКОВАЦ, ВРАНЯ, манастир ПРОХОР ПЧИНСКИ, ОСОГОВСКИ МАНАСТИР
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Включен пансион: 1 закуска и 1 вечеря
Дати на отпътуване: 27.03.2021; 30.04.2021; 22.05.2021; 19.06.2021; 17.07.2021; 04.09.2021; 25.09.2021; 23.10.2021

Възможност за отпътуване и връщане от/до:
 • района на Благоевград, Дупница, Радомир, Перник
 • Автогара София и ЖП гара София

ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО:
1 ДЕН /СОФИЯ – ВЛАСИНСКО ЕЗЕРО – ЛЕСКОВАЦ /
Отпътуване от София в 07.30ч. от паркинга пред стадион Васил Левски. Пътуване в посока на град Трън за да разгледаме живописното ждрело на река Ерма. Ждрелото е с дължина около 100 метра и ширина в най-тясната част около 5 метра. От двете страни на реката се издигат отвесни скали с височина около 150-200 м. Продължаваме към Сърбия през ГКПП Стрезимировци. Пристигане на Власинско езеро - истинско скрито бижу с непокътната природа и подходящо място за всички желаещи да прекарат малко време в мир и спокойствие. Езерото е известно с кристално чистата си вода, отразяваща околните гори и планини. То е с изкуствен произход и е създадено при построяването на язовир през 50-те години на миналия век, на място, където някога е имало голямо торфено блато (Власинското блато). В езерото ще видите нещо, което го прави уникално и това със сигурност ще ви удиви. Това са неговите плаващи торфени острови разпръснати по водната повърхност, чиито цветове варират от светло сиво през изумрудено зелено до тъмно синьо. На по-големите острови растат върби и брези, така че приличат на малки подвижни оазиси. Тези острови са уникални дори в световен мащаб и това със сигурност е една от причините да бъде обявено за защитен природен резерват.
След това отпътуваме за Лесковац, град прочут с високия си стандарт, скарата и любимата на всички сърби – Лесковачка плескавица (Leskovacka pljeskavica). Най-известният празник в град е Рощилиада (Rostiljijada) – фестивал на скарата. В допълнение към прекрасната храна, градът се слави с богатото си културно наследство и красива природа. Въпреки, че центърът е възстановен в модерен стил след Втората световна война, има запазени сгради от XIX в. , напомнящи за красотата и просперитета на града в миналото. Кратка разходка в центъра на града:
църквата Оджаклия, която се намира в сърцето на града. Построена между 1805 и 1812 г., тази необикновена, изключително акустична църква е уникална в света по това, че е заровена в земята и има комин. В непосредствена близост се намира катедралата Св.Троица, построена от 1922 до 1931 г., в чието освещаване присъствал цар Александър Караджорджевич. В близост е къщата на Бора Димитриевич Пиксел, построена през първата половина на 19 век. По едно време тя е била седалище на турския паша, а днес се помещава част от Националния музей.
Настаняване в хотел. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

2 ДЕН /ЛЕСКОВАЦ – ВРАНЯ – манастир ПРОХОР ПЧИНСКИ - СТАРО НАГОРИЧЕНЕ – ОСОГОВСКИ МАНАСТИР – СОФИЯ/
Закуска. Отпътуване за град Враня - най-южният град на Република Сърбия. Посещение на най-значимите забележителности на града: съборната църква Св. Троица, Пашини конаци, символа на града “Бели мост”, манастирът „Св. Николай” и крепостта Марково кале. Преданието свързва разрушената крепост с името на големия герой в поезията – Марко Кральевичи известен още у нас като Крали Марко.
Отпътуване за манастира Св.Прохор Пчински. Прохор Пчински е български отшелник и светец, един от първите последователи на свети Иван Рилски. Той прекарва дълги години като отшелник в пещера край Старо Нагоричане. Традицията свързва свети Прохор Пчински с византийския дук Диоген, по-късно византийски император под името Роман IV Диоген. Според легендата бъдещият император бил на лов в района на пещерата на светеца. Прохор Пчински предсказва на дук Диоген, че ще стане император и го моли тогава да си спомни за него. По-късно, поради заплахата от нападение, Прохор се премества в планината Козяк над река Пчиня. Когато светецът починал местните открили мощите му и изградили църква на река Пчиня. Според житието на Свети Прохор Пчински, манастирът е основан в негова чест от византийския император Роман IV Диоген (1068 - 1071), тъй като светецът му предрекъл, че ще получи императорската корона. Обновен е от крал Стефан II Милутин, а през 1489 година църквата му е зографисана наново. Посещение на манастира. Продължаваме към Старо Нагоричане. Тук се намира църквата Св. Георги, единственото останало доказателсто за съществувалия някога православен манастир. Построен е от император Роман IV Диоген около 1070 година с намерението там да бъде погребан Прохор Пчински. В църквата се намира гроба на Михаил III Шишман, ранен в боя при Велбъдж и починал в следствие от получените рани при падането си от коня. Доказателство за това е надгробния надпис „царь м“.
Отпътуване за Осоговския манастир. Посещение на манастира - част от българското историческо наследство намиращо се в днешна Македония. В житието на Свети Йоаким Осоговски се посочва, че по времето на византийския император Мануил Комнин свещеникът Теодор от Овче Поле, с монашеско име Теофан е основал манастира и погребал в манастирската църква мощите на светеца. Манастирът се споменава за пръв път по времето на българския цар Калоян (1196-1207). В Карловецкия летопис (от ок. 1505 г.) се споменава, че сръбският крал Стефан II Милутин (1282-1321) е изградил църква, посветена на Свети Йоаким Осоговски. В 1330 г. сръбският крал Стефан Дечански(1321-1331) спира в манастира преди битката при Велбъжд (Кюстендил). Турският султан Мехмед II (1444-1446 и 1451-1481) в 1436 г. също посещава манастира по време на военен поход за завладяване на Босна. През втората половина на XV век манастирът запада и обеднява и монасите търсят финансова помощ от Дубровнишката република. Според запазено свидетелство от 1474 г. дубровнишкият съвет дарява 20 жълтици "милостиня на българския манастир Св. Йоаким”. Около 1762г. манастирът е изоставен по неизвестни причини, а мощите на свети Йоаким са изгубени. През 1847г. започва изграждането на голямата манастирска църква посветена на свети Йоаким Осоговски, запазена и до днес. Отпътуване за София по маршрут – Осоговски манастир – ГКПП Гюешево – Кюстендил – София. Пристигане в София вечерта.

ПАКЕТНА ЦЕНА НА ЧОВЕК В ЛЕВА:

човек в двойна стая трети възрастен в стая единична стая дете 2-11,99г. в стая с 2-ма възрастни
 145лв.  145 лв.  175 лв.  125 лв.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
 • 1 нощувка, 1 закуска и 1 вечеря в хотел 2/3* в / в района на Лесковац
 • транспорт с туристически автобус 3* /минибар, климатик, DVD/
 • водач от фирмата организатор
 • екскурзоводско обслужване
 • групова медицинска застраховка с асистънс с покритие 5000 евро в ЗАД Армеец ( за лица над 65 години има доплащане)

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • входни такси на туристическите обекти по програмата
 • разходи от личен характер

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕТО:
▪валидна лична карта или задграничен паспорт.
▪за дете под 18 години, пътуващо без единият или без двамата си родители е необходимо нотариално заверено родителско разрешение за пътуване в чужбинаот непътуващия родител/непътуващите родители.Представя се на гранична полиция в оригинал и копие.
▪за дете под 18 години, пътуващо с родителите си, които носят различни фамилии е необходимо представяне на акт за раждане пред гранична полиция.

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:
▪депозит в размер на 50 лева на човек при записване
▪доплащане 30 дни преди датата на отпътуване.

ТАКСИ ПРИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА ПЪТУВАЩИЯ:
▪до 21 календарни дни преди датата на отпътуване – не се удържа такса
▪от 20 до 15 календарни дни преди датата на отпътуване – таксата е в размер на внесения депозит
▪от 14 до 8 календарни дни преди датата на отпътуване – таксата е в размер на 50% от общата цена на туристическия пакет
▪от 7 календарни дни преди датата на отпътуване до деня на отпътуване – таксата е в размер на 100% от общата на туристическия пакет.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
▪Минималния брой участници необходим за провеждане на екскурзията - 30 души.
▪Срок за уведомление при недостигане на необходим минимален брой участници:
 • 20 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни;
 • 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност от 2 до 6 дни;
 • 48 часа преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност, по-малка от 2 дни
При отлагане на екскурзията поради недостигане на необходим минимален брой участници, Туроператорът възстановява на пътуващия изцяло всички плащания направени за туристическия пакет.
▪Застраховката включена в туристическия пакет покрива разходите за медицински прегледи, изследвания и болнично лечение, както и транспортни разходи от мястото на злополуката (заболяването) до най-близката болница, разходи за лекарства и медикаменти при извънболнично лечение, както и за репатриране.Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ осигурява денонощна помощ чрез асистанс обслужване на български език и гарантира 100% плащане на направените разходи в рамките на договорения лимит на отговорност, без самоучастие на застрахованите лица.
▪За покриване на разходите при прекратяване на договора за туристически пакет от страна на пътуващия, Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" при избран застраховател. Рисковете които се покриват са: смърт вследствие злополука; разходи за отмяна на пътуването; разходи за съкращаване или прекъсване на пътуването; разходи за закъснение или отмяна на самолетен полет. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при непровеждане на екскурзията.
▪Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
▪Посещаваните страни по програмата са без визови, медицински и санитарни изисквания.
▪Срок за записване: до запълване на свободните места.
▪Местата в автобуса се определят според реда на записване (дата на записване).
▪За програми в които не са упоменати предварително имената на хотелите в които ще се нощува - ще бъдат обявени 10 дни преди датата на отпътуване.
▪Агенцията не носи отговорност за работното време на туристическите обекти, както и за промяна в стойността на входните такси и билети за посещението им.
▪Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на екскурзионната програма.
▪Информация относно отпътуването (сборен час и място, рег.No на автобус, име и телефонен номер на водача на пътуването) ще получите 2-3 дни преди датата на отпътуване, на посоченият от Вас имейл или телефон.
▪Туроператорът е сключил застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗАД Лев Инс. Застрахователна полица № 00088466/13062010010407/11.05.2020 г. със срок на валидност 11.05.2020 - 10.05.2021. Лимити на отговорност: 25 000 лева.

Телефони за спешна връзка с Туроператора:
от понеделник до петък: 00359 2 980 2774; 00359 888 655515
събота, неделя и празнични дни: 00359 888 655515