екскурзии до Сърбия

ПРИРОДЕН РЕЗЕРВАТ УВАЦ, манастир СТУДЕНИЦА, НОВИ ПАЗАР

Маршрут:

Хранене:

Продължителност:

Транспорт:

Цена от:

Принтирай
ПРИРОДЕН РЕЗЕРВАТ УВАЦ, манастир СТУДЕНИЦА, НОВИ ПАЗАР
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Включен пансион: 2 закуски, 2 вечери
Дати на отпътуване: 30.04.2022, 03.06.2022, 22.09.2022Възможност за отпътуване и връщане от/до:
района на Благоевград, Дупница, Радомир, Перник
Автогара София и ЖП гара София


ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО:
1 ДЕН /СОФИЯ - манастир СТУДЕНИЦА – СЕНИЦА/
Отпътуване от София в 07.30ч. от паркинга пред стадион Васил Левски. Преминаване през ГКПП Калотина и пътуване по маршрут Ниш – Прокупле – Брус – манастир Студеница. Пристигане в ранния следобяд и посещение на манастира. Манастир Студеница е един от най-значимите манастирски комплекс от средновековна Сърбия, бил е духовното и културно сърце на държавата Рашка. Построен е през 12-ти век от великия княз Стефан Неманя и носи името си от реката, до която е построен. На пръв поглед манастирският комплекс създава впечатление за мощен, укрепен средновековен град. Масивните стени с кули, които ограждат комплекса, все още служат за същата цел като в средновековието - за защита на църквата, трапезарията и къщата за гости. Най-важната особеност на манастирския комплекс е църквата на Божията майка, с нейната бяла мраморна фасада и романски архитектурни образци. Порталите, прозорците и олтарната част на църквата са пищно украсени с флорални символи и преплитания, докато архитектурната украса в източната част на фасадата изобразява легенди за митични същества - дракони и гущери с опашки, подобни на змия. В църквата се съхраняват мощите на основателят на манастира, великият княз Стефан Неманя.
След посещението продължаваме за град Сеница.
След Нови Пазар ще навлезем в Пещерското плато - най-голямото плато на Балканския полуостров - през последните години превърнало се в любима дестинация сред любителите на недокосната природа. Известно е със специфичният си микроклимат и ниските температури, които падат до минус 38,3 градуса по Целзий, поради което мнозина наричат този регион „Балкански Сибир“. В центърът на платото, мястото, където всичко започва и всичко свършва, е Сеница, малко градче разположено в центъра на една от най-разширените общински зони в Сърбия. Това е било място, където средновековните кервани са настанявали конете си и са ги хранели със сено на път от Дубровник за Константинопол.
Настаняване в хотел. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

2 ДЕН / природен резерват Увац /
Закуска. След което се отправяме към Специален природен резерват Увац, едно от най-големите природни богатства на Сърбия. Заобиколен е от планините Златар, Муртеница, Чемерница, Явор и Ядовник и заема площ от 7543 хектара. Котата на най-ниската точка на резервата е 760 м, а най-високата - 1322 м, което прави резервата уникален въздушен спа. Централната морфология на резервата е долината на каньона на река Увац заедно с долините на нейните притоци. Водите на река Увац са заобиколени в долината на каньона от високи, стръмни варовикови скали. Дължината на реката е около 120 км. Тъй като Увац е планинска река, нейният хидроелектрически потенциал се използва в три изкуствени езера. Специалната ценност на долината са нейните специфични укрепени меандри, които са един от най-важните символи на природните богатства в Сърбия. Също важна характерност за района е, че той е местообитание на белоглавият лешояд, един от двата останали вида лешояди, които гнездят на територията на Сърбия. Неговата роля в хранителната верига в рамките на екосистемата е уникална и незаменима, тъй като се храни само с мъртви животни, следователно предотвратява разпространението на инфекции.
Следва круиз с лодка по каньона със слизане за посещение на Ледената пещера (не забравяйте да си носите връхна дреха) и изкачване до панорамна площадка, от където ще се насладите по-пълноценно на красотата на меандрите. Продължителност около 4 часа.
Връщане в Сеница. Ще разгледаме джамията Валиде Султан, един от символите на този град и на община Санджак. Построенa е в средата на 19 век като дарение на майката на турския 32-и султан и 111-и ислямски халиф Абдулазиз. Tя е специфична и уникална в архитектурен смисъл, тъй като има купол с диаметър около 15 метра, а е изградена без колони или основа.
Свободно време. Вечеря. Нощувка.

3. ДЕН / СЕНИЦА – НОВИ ПАЗАР – СОФИЯ /
Закуска. Отпътуване за Нови Пазар, град с полуориенталски дух, по някакъв начин заклещен между настоящето и отминалите времена. Поради изключителното географско положение на кръстопътя на някогашните търговски пътища, населението на този район отдавна се е занимавало с търговия като основно занимание, поради което градъте получи и името си - Нови пазар. Бившата столица на държавата Рашка, също и седалище на османския Нови пазарски Санджак от 15 до началото на XX век, все още гордо съхранява наследството оставено както от сръбските средновековни владетели, така и от султаните на Османската империя. Разходка в центъра на града по време на която ще видим известната джамия Алтун-алем, построена в началото на 16 век като дарение от Муслихудин Абдулгани, крепостта Нови Пазар, средновековна турска крепост, построена от един от най-известните османски военачалници Иса бег Исахович през 15 век по време на основаването на Нови Пазар. Крепостта е все още със запазени кули и бастиони. В ориенталската част на града ще видим и един от най-старите конаци – Амир Агин хан, построен през 17 век.
Отпътуване към София. Пристигане късно вечерта.

ПАКЕТНА ЦЕНА НА ЧОВЕК В ЛЕВА:
човек в двойна стая трети възрастен в стая единична стая дете 2-11,99г. в стая с 2-ма възрастни
255 лв. 245 лв. 320 лв. 155 лв.


ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
 • 2 нощувки, 2 закуски и 2 вечери в хотел 2* в Сеница
 • транспорт с туристически автобус 3* /минибар, климатик, DVD/
 • водач от фирмата организатор
 • екскурзоводско обслужване
 • медицинска застраховка с асистънс с покритие 5000 евро ( за лица над 65 години има доплащане)

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • разходи от личен характер
 • входни такси на туристическите обекти по програмата
 • PCR тест или антигенен тест (в случай, че са необходими към момента на пътуването)
 • круиз с лодка в каньон Увац, входен билет за НП Увац и вход за Ледената пещера – 15 eвро
 • доплащане към медицинската застраховка за лица от 65 до 70г. - 3 лева; от 71 до 75г. – 5 лева; от 76 до 85г. – 10 лева. Туристи над 85г. не могат да бъдат застраховани.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕТО:
▪валидна лична карта или задграничен паспорт.
▪за дете под 18 години, пътуващо без единият или без двамата си родители е необходимо нотариално заверено родителско разрешение за пътуване в чужбинаот непътуващия родител/непътуващите родители.Представя се на гранична полиция в оригинал и копие.
▪за дете под 18 години, пътуващо с родителите си, които носят различни фамилии е необходимо представяне на акт за раждане пред гранична полиция.

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:
▪депозит в размер на 50 лева на човек при записване
▪доплащане 20 дни преди датата на отпътуване.

ТАКСИ ПРИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА ПЪТУВАЩИЯ:
▪до 21 календарни дни преди датата на отпътуване – не се удържа такса
▪от 20 до 15 календарни дни преди датата на отпътуване – таксата е в размер на внесения депозит
▪от 14 до 8 календарни дни преди датата на отпътуване – таксата е в размер на 50% от общата цена на туристическия пакет
▪от 7 календарни дни преди датата на отпътуване до деня на отпътуване – таксата е в размер на 100% от общата на туристическия пакет.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
▪Минималния брой участници необходим за провеждане на екскурзията - 30 души.
▪Срок за уведомление при недостигане на необходим минимален брой участници:
 • 20 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни;
 • 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност от 2 до 6 дни;
 • 48 часа преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност, по-малка от 2 дни
При отлагане на екскурзията поради недостигане на необходим минимален брой участници, Туроператорът възстановява на пътуващия изцяло всички плащания направени за туристическия пакет.
▪Застраховката включена в туристическия пакет покрива разходите за медицински прегледи, изследвания и болнично лечение, както и транспортни разходи от мястото на злополуката (заболяването) до най-близката болница, разходи за лекарства и медикаменти при извънболнично лечение, както и за репатриране.Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ осигурява денонощна помощ чрез асистанс обслужване на български език и гарантира 100% плащане на направените разходи в рамките на договорения лимит на отговорност, без самоучастие на застрахованите лица.
▪За покриване на разходите при прекратяване на договора за туристически пакет от страна на пътуващия, Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" при избран застраховател. Рисковете които се покриват са: смърт вследствие злополука; разходи за отмяна на пътуването; разходи за съкращаване или прекъсване на пътуването; разходи за закъснение или отмяна на самолетен полет. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при непровеждане на екскурзията.
▪Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
▪Посещаваните страни по програмата са без визови, медицински и санитарни изисквания.
▪Срок за записване: до запълване на свободните места.
▪Местата в автобуса се определят според реда на записване (дата на записване).
▪За програми в които не са упоменати предварително имената на хотелите в които ще се нощува - ще бъдат обявени 10 дни преди датата на отпътуване.
▪Агенцията не носи отговорност за работното време на туристическите обекти, както и за промяна в стойността на входните такси и билети за посещението им.
▪Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на екскурзионната програма.
▪Информация относно отпътуването (сборен час и място, рег.No на автобус, име и телефонен номер на водача на пътуването) ще получите 2-3 дни преди датата на отпътуване, на посоченият от Вас имейл или телефон.
▪ Туроператорът е сключил застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗАД Лев Инс. Застрахователна полица № 00088466/13062110000469/22.04.2021г. със срок на валидност 11.05.2021г. до 10.05.2022г.
Лимити на отговорност: 125 000 лева

Телефони за спешна връзка с Туроператора:
от понеделник до петък: 00359 2 980 2774; 00359 888 655515
събота, неделя и празнични дни: 00359 888 655515